Защо млади българи предпочитат да учат в Дания?

  • от Валерия Пенева
  • преди 7 години
  • 0

През последните години Дания стана предпочитана страна за продължаване на образованието на много млади българи. На какво се дължи този интерес?

Международно признати дипломи. В международните класации за най-добри Датски университети се смятат шест, които са от първите 500. В различните класации те заемат различни позиции, но това се дължи на различните критерии по които се прави класирането. Сред отличилите се университети изпъкват Университета на Копенхаген, Техническия университет на Дания, Университета на Архус, Университета на южна Дания.

Богата гама от специалности и образователни програми. Има широка гама от специалности и индивидуални курсове за обучение.

Три вида учебни заведения. Образователната система включва три вида учебни заведения: професионални академии, колежи и университети. В първите се учи само 2 години и те обикновено са с практическа насоченост, след което може да се продължи в колеж за бакалавърска степен. А университетите предлагат бакалавърска степен със защита на индивидуален проект, магистърската степен е със срок от 2 години и е от същото направление, както бакалавърската степен. На последно място е докторска степен с продължителност 3 години на интензивно обучение и самостоятелна научно – изследователска дейност.

Иновационен подход на обучение. Обучение се фокусира на студента, да може да мисли критично, да изказва открито своето мнение, както и да прави самостоятелно проучване и самообучение.

Безплатно обучение. От 2007 година обучение в Дания е безплатно за студенти от държави -членки на Европейския съюз, като те трябва да заплащате единствено за разходите за квартира и издръжка. Като се има в предвид, че Дания е с много висок стандарт, то месечната издръжка на един студент възлиза на 1 000 – 1 200 евро.

Право да работят и регламентирани условия на труд за студентите. Те имат право да работят до 15 часа на седмица по време на учебното време, а през ваканциите до 37 работни часа. Има минимална часова ставка, на която се дължи данък.

 

Снимка: Дневник

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *