​Как Instagram депресира младите хора

  • от Mladi.bg
  • преди 7 години
  • 0

Използването на социалната мрежа Instagram води до депресия, обяви британска анкета

Социалните мрежи процъфтяват от години в интернет и привличат милиони потребители по света. За всички от тях ежедневието е изпълнено с множество контакти онлайн, споделяне на снимки, видеа и информация. Последните проучвания обаче сочат, че се насаждат и негативни емоции сред младите хора. 

Фондация за общественото здраве е направила допитване до около 1500 активни юзъри на Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat и YouTube. Тяхната възраст е между 14 и 24 години. Резултатите недвусмислено сочат, че Instagram създава поводи за чувство на неудовлетвореност, нарушения в съня и психични терзания. 700 милиона потребители непрекъснато публикуват кратки клипове, снимки, които са преминали специална обработка с помощта на филтри и ефекти. Най-засегната е чувствителността на тийнеджърките, които се вглеждат в телата си и в тези на моделите, въпреки че често дългите крака и перфектните форми не са съвсем реалистични. 

При провеждането на анкетата въпросите са така поставени, че да се анализират отговори на подсъзнателно ниво, а не да се приеме за валидно само личното мнение на участниците. Изглежда подрастващите се чувстват непълноценни, ако животът им не е толкова интересен в сравнение с този на околните, ако не демонстрират същите възможности и не се вписват в илюзорния свят на популярните личности. Вероятно голяма част от младите не осъзнават, че наблюдават една силно преувеличена действителност. Или са наясно, но въпреки това се измъчват от своите липси и несъвършенства. 

Facebook се е наредил на трето място по лошо въздействие в тази класация, а на второ е приложението Snapchat. YouTube се оказва платформата, която предизвиква най-много радост и усмивки сред посетителите. За разлика от останалите, тя не води до тревожност или депресия, установили анализаторите. 

Не бива обаче да се правят крайни изводи и да се счита, че социалните мрежи са абсолютно вредни и не носят никакви ползи. Напротив – младите хора ги намират като единственото място, където срещат подкрепа в трудни мигове. Те се чувстват свободни да разкажат за перипетиите си пред приятели и познати, да потърсят разбиране и емпатия от сродни души, все очаквания, които рядко са задоволени в семейството. Дори когато не е налице проблем с родителите и отношенията протичат сравнително гладко, момчетата и момичетата се отпускат по-лесно на лични теми извън домашната среда. 

Когато имат възможност това да се случи виртуално, те бързо откликват на нея и не задържат негативните емоции в себе си. 

Ето защо ролята на социалните мрежи трябва да се търси отвъд „надпреварата“, която на пръв поглед върви в тях. 

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *