Министър Кралев и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта проведоха дискусия с представители на спортната общественост във Варна

  • от Mladi.bg
  • преди 7 години
  • 0

Mинистърът на младежта и спорта Красен Кралев и членовете на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта проведоха среща-дискусия с над 50 представители на спортната и академичната общественост във Варна, по време на която бяха обсъдени проблеми както на местно, така и на национално ниво. На срещата присъства зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева и директорите на дирекции “Образование и младежки дейности” и “Спорт” в Община Варна.
Министър Кралев изтъкна, че за първи път парламентарната Комисия провежда среща с представители на спортната общественост.
“Вярвам, че този разговор ще даде резултат. Ще проведем такива срещи и в други градове”, посочи той. Красен Кралев изтъкна, че той ежедневно дискутира важните за спорта теми, но народните представители нямат пълна картинка за състоянието на всички спортове в страната.
“Заедно с колегите организираме тази среща, за да се усети реалното състояние и нуждите на спорта в страната, за да можем да взимаме най-правилните решения”, коментира спортният министър. Той изтъкна големия принос на председателя на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Славчо Атанасов и на народния представител Иван Ченчев за провеждането на изнесеното заседание във Варна.
В отговор на въпрос министър Красен Кралев и депутатът Иван Ченчев представиха идеята за създаване на Национален олимпийски център, който ще подпомага развитието на всички спортове. “Ние не делим спортовете на олимпийски и неолимпийски”, акцентира Кралев.
Зам.-министър Ваня Колева обясни, че още по време на предишния мандат на Красен Кралев се е обърнало специално внимание на неолимпийските спортове и са били създадени специални програми.
“Вече имат финансиране. Тези спортове имат важна роля за елиминирането на агресията сред децата и подрастващите. Спортът е социален феномен, който намалява агресията сред младите”, посочи Колева.
Председателят на парламентарната комисия Славчо Атанасов изтъкна, че приемането на новия закон за физическото възпитание и спорта, изготвен от Министерство на младежта и спорта, е от огромно значение.
“Новият закон има 153 члена, старият е със 60. Старият закон има 32 поправки. Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и ММС имат волята да се направят сериозни и позитивни промени. Спортът е ключов за формирането на децата като личности”, каза Атанасов. Весела Лечева от БСП допълни, че министър Кралев ще получи подкрепа за осигуряване на необходимите средства за изграждане на нова спортна инфраструктура при разглеждането на бюджета за 2018 г.
По време на дискусията беше обсъден и модулът „Трети допълнителен час“. Преподаватели изтъкнаха необходимостта от взаимодействие между МОН и ММС и обвързване между законите за висше образование и спорт.
Министър Кралев обясни още, че всеки 3-4 клуба могат да се обединят помежду си и да кандидатстват за ползване на една спортна база, което облекчава и административната тежест.

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *