София е домакин на международна ИТ олимпиада

  • от Валерия Пенева
  • преди 7 години
  • 0
олимпиада по информатика

София стана домакин на Европейската младежка олимпиада по информатика., а откриването се състоя на 8 септември в СУ „Климент Охридски” и ще продължи до 13 септември. На откриването присъства Образавателния министър Красимир Вълчев, който постави началато на олимпиадата, в която ще участват 96 младежи, които са на възраст до 15,6 години. Децата са от 23 държави от цяла Европа.

Основен инициатор на това младежко състезание е проф. Красимир Манев е президент на Международната олимпиада по информатика. В организирането на мероприятието е и Сдружението на ръководителите на олимпийските отбори по природни науки, а също така и компанията за софтуер „Мусала Софт” и известната Школата по информатика „А и Б” от Шумен с основател Бисерка Йовчева.

Бисерка Йовчева е главен асистент в Шуменския Университет „Константин Преславски“ и дълги години се занимава с подготвака на ученици и студенти по информатика. Тя отговаря за подготовката на олимпийският ни отбор по информатика.

Тази олимпиада е под патронажа на президента Румен Радев, както и на еврокомисарите Тибор Наврачич и Мария Габриел. А от българските институции Образователното министерство, Столична Община и БАН.

Основните правила, които ще се спазват по време на тази олимпиада са по стандартите на Международната олимпиада по информатика, като домакин на събитието ще бъде форума „Джон Атанасов” в София Тех Парк.

Участниците ще се оценяват в реално време, а на победителите ще им бъдат връчени в Софийският университет на 12 септември.

През 2016 г.  български ученици завоюваха общо 73 медала, от които 9 златни и 27 сребърни в области на  природните науки.

Отборът по информатика е в световната класация ТОП 6, което ни дава големи надежди за златни медали.

Снимка: daskalo.com

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *