Новите медии в помощ на партиите

  • от Mladi.bg
  • преди 7 години
  • 0

Сегашното поколение се определя като аполитично, не желае да поема обществени ангажименти
Политическите среди трайно са отблъснали младите, а тенденцията не е само в България. Ето защо привличането на тяхното внимание е сред приоритетите на партиите. Новите медии в лицето на социалните мрежи и сайтовете за видео споделяне вече се утвърждават като терен за изява на различни лидери и представители на организации.

Либералите от FDP в Германия са първите активно ползващи YouTube за своите цели, а потребителите се радват и на възможност да пишат коментари, не само да бъдат заливани с гръмки послания. Имайки предвид фактите, че близо половината от хората на възраст до 35-40 години получават информация основно чрез интернет, партиите няма как да достигнат до тях, ако пренебрегват тези канали. 

Съвременните методи обаче не могат да осигурят никакви гаранции за успех на партиите, макар социолозите да дават повод за надежди – новите медии са отлично средство за популяризиране на идеи. От техните членове зависи дали ще успеят да предизвикат резонанс с речите си, програмите си и поведението си в обществото.

Като цяло българският политически елит засега изостава и подценява мрежата като инструмент за въздействие. Някои са я внедрили в стратегиите си, но повечето разчитат на стандартните форми за комуникация. Правени са многократни опити студентите да бъде агитирани на чаша питие, в дискотека или в рамките на други забавни програми, но от тези инициативи няма особено голям резултат.

Голямото НЕ на политиката

Малко са младите хора, които поставят политиката на дневен ред в своето ежедневие, или се ангажират по някакъв начин с нея. За повечето тя не съществува, не е желана и дори са настроени негативно към нея. Факторите, довели до бягство от социалните отговорности, са редица, но няма друг по-потърпевш от липсата на участие в процесите, които градят бъдещето на една страна. Тоест най-заинтересованите от промените и избирането на дадено управление, отхвърлят тотално ролята си на активни граждани, въпреки че нуждата от тях е сериозно назряла.

Може би решението е да се предоставят възможности за изява, но без да се търси непременно партийно обвързване, считат експерти в областта. Поощряването може да включва въвличане в значими прояви, още по време на обучението в училище и в университета.

От своя страна институциите трябва да полагат непрекъснати усилия, за да възвърнат доверието им. Образованието, което получават, първата работа, която започват са все условия, които създават съответната нагласа в младите спрямо заниманията с политика.

Ако са задоволени очакванията им и откриват баланс при упражняването на права и задължения, те биха се превърнали в двигател на ценна енергия и виждания. 

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *