Кои са признаците за пристрастяване към смартфона

  • от Mladi.bg
  • преди 7 години
  • 0

Не бихме могли да си представим живота без своя смартфон, но къде е границата
Предимствата на смартфона са неоспорими. Никой не може да спре прогреса и развитието на технологиите, които стават все по-голяма част от живота ни. И въпреки трайната ни любов към тях, може би трябва да се замислим къде точно е границата и имаме ли признаци за пристрастяване. 

Този вид проблем си има и диагноза, поставена от специалисти в кибер средите: номофобия. Да се озовеш някъде без мобилен телефон, е състояние на паника, което е обхванало сериозна част от населението по света. 

Тревожните сигнали

1. Напоследък външният свят не Ви е интересен, намирате забавление само при контакт с приятели онлайн. Ако това е Вашата единствена връзка с другите, замислете се.

2. Няма причина да поглеждате смартфона си, но го правите постоянно, независимо къде се намирате.

3. Обичате да се изолирате, само и само да Ви оставят на спокойствие и да се забавлявате в интернет.

4. Смартфонът започва да пречи на резултатите Ви, независимо дали сте в учебно заведение или работите.

5. Дразните се, когато близките Ви се опитват да Ви заговорят, за да научат как е минал денят Ви. Често осъзнавате, че не ги слушате, дори когато говорят на Вас, защото проверявате новите си съобщения.

6. Получавате сърцебиене и Ви избива студена пот, ако смартфонът Ви падне на земята.

7. Държите той винаги да е близо до Вас, а ако за миг изчезне от погледа Ви, веднага го издирвате с треперещи ръце.

8. Употребявате го навсякъде – в тоалетната, в банята, докато шофирате…

9. Не пропускате и ден, в който да не сте се отчели със селфи, или да не сте дали подробен отчет за ежедневието си в социалните мрежи.

Зависимостта към смартфона при по-малките

Учениците са най-засегнати от влиянието на дигиталните устройства. Те предпочитат да ангажират вниманието си с тях, отколкото да залягат над скучните уроци.

Вие бързо ще забележите, че манията е налице. Вашето момче или момиче все по-често Ви заблуждава, че подготвя домашното си в момента. Малко по-късно обаче установявате, че отлага приключването му, и всеки път го заварвате с телефона в ръка. 

Съветът на експертите към семействата е да не забраняват напълно използването на смартфона, защото може да предизвикат обратен ефект. Възможно е да бъдат налагани ограничения, за да се контролират обстоятелствата, но не бива да се изпада в крайности. Препоръчително е също децата да бъдат стимулирани към полезни виртуални занимания – да напредват с усвояването на даден език чрез съвременни методи, да ходят на курсове по програмиране, да търсят определена информация.

Сн.:  Huffpost

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *