​Страшна ли е безработицата сред младите 

  • от Mladi.bg
  • преди 7 години
  • 0

В цифри безработицата е само статистика, но реално тя носи доста по-сериозни последици

По последни данни на Балканския институт по труда и социалната политика доста от младите хора у нас не работят, нито учат. Някои са трайно безработни, което е станало причина да се оттеглят в малки населени места, отказвайки се да следват мечтите си.

Цифрите сочат, че над 200 хиляди от 1 милион и близо 170 хиляди души на възраст между 15 и 29 години, не са ангажирани на пазара на труда. Статистиката дори не е успяла да обхване пълния брой на безработните, независимо дали защото се намират на село, или са потеглили към чужбина, за да търсят шанса си.

Другата страна на безработицата

Липсата на реализация сред младите хора създава социална изолираност, както и предпоставки за развиване на депресии. Невъзможността за адекватно включване в обществото не е фактор, който се отразява само на икономиката на една страна.

Погледнато глобално, една голяма част от поколението не получава своята възможност да развие и изяви своите таланти, което носи негативен ефект в дългосрочен план.

Само в България ли

Според Евростат България всъщност е на 8-мо място по младежка безработица към февруари 2017-та година. Челните позиции се оглавяват от страни като Гърция, Италия,Испания, Кипър. Най-малко са младите без работа в Германия, Холандия, Австрия.

В Европейския съюз над 4 милиона души от младите нямат препитание, а направените инвестиции от 6.5 милиарда евро за преодоляването на очертаващата се криза с помощта на различни програми, не е довела до съществени резултати на този етап.

Търсят се физици и инженери

За информация на младите, които се колебаят към какво образование да се насочат, от организациите на работодателите споделят, че основно има дефицит на инженери и технически експерти.

Очаква се активно търсене на оптични инженери, биомедицински инженери, както и такива, които се занимават с автоматизация, с химични процеси, с изготвянето на паркове и площадки за скейтъри, 3D инженери.

Има глад и за физици, включително и за преподаватели по предмета в учебните заведения.

Новата вълна от специалисти

Те са намерили вариант да се квалифицират, но не чрез стандартните методи. Нямат официален документ, издаден от институция, който да удостоверява техните способности. Системата не допуска подобни „играчи“, независимо от техните знания и опит, те остават извън нея – обикновено са в сивия сектор.

Има надежда в България това да се промени, а съответната компетентна агенция да приобщи тези хора към пазара на труда, стига да заработят необходимите нормативни механизми.

Коментари

коментара

  • facebook
  • googleplus
  • twitter
  • linkedin
  • linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *